Interviul de angajare este probabil cel mai important pas pe care îl vei face în căutarea unui loc de muncă. Este cea mai bună șansă a ta de a arăta unui recrutor sau unei companii de recrutare că ești cea mai bună persoană pentru jobul respectiv. Cu cât ești mai bine pregătit, cu atât vei fi mai relaxat și mai confortabil atunci când încep întrebările.
Pregătirea pentru un interviu poate părea intimidantă, dar există mai mulți pași pe care îi poți face pentru a avea un interviu de succes.
1. Analizează cu atenție descrierea jobului
O parte importantă a pregătirii interviului este analizarea anunțului de angajare. De regulă, acesta conține o listă cu calificările, calitățile și experiența pe care angajatorul le caută la un candidat ideal. Cu cât corespunzi mai mult acestor cerințe, cu atât angajatorul va putea vedea dacă ești calificat pentru postul vacant. De asemenea, descrierea jobului îți poate oferi idei și despre întrebările pe care recrutorul le poate pune pe tot parcursul interviului.
2. Studiază compania
Înainte de a participa la un interviu de angajare, este important să afli cât mai multe informații nu numai despre slujbă, dar și despre compania la care ai aplicat. Cercetarea companiei este o parte critică a pregătirii interviului. Te va ajuta să te pregătești pentru a răspunde la întrebări și pentru a pune întrebări despre companie. De asemenea, vei putea afla dacă aceasta și cultura sa sunt potrivite pentru tine.
Pentru o înțelegere concisă a companiei, consultă-i website-ul, în special pagina „Despre noi”. Află cum se compară aceasta cu alte organizații din aceeași industrie citind articole despre companie în reviste sau website-uri de specialitate. De asemenea, poți consulta recenziile companiei de la clienți și de la actualii și foștii angajați. Nu trebuie să înveți pe de rost, ci doar să înțelegi. Cu toate acestea, ceea ce va impresiona cu adevărat este dacă vei putea vorbi despre informațiile pe care le-ai găsit despre companie separat de website-ul lor, cum ar fi știri, evenimente recente, acte de caritate sau voluntariat.
3. Revizuiește-ți CV-ulAcest lucru poate părea evident, dar vei fi surprins de cât de mulți oameni nu își pot aminti cât timp au petrecut într-o anumită companie sau activitățile desfășurare pe parcursul carierei profesionale.
Orice experiență de lucru sau abilități pe care le-ai enumerat în CV-ul tău pot fi subiect de discuție în timpul interviului. CV-ul tău este tot ceea ce are recrutorul la dispoziție pentru a te cunoaște. El poate selecta informații din acesta și îți poate cere să elaborezi pe baza lor. Pregătește explicații pentru orice goluri care pot apărea în CV sau alte ciudățenii deoarece acestea pot fi de interes pentru angajator. De exemplu, este posibil să-ți fi luat timp liber pentru a avea grijă de un copil sau un membru al familiei, ai schimbat cariera sau ai avut alte motive legitime pentru golurile de angajare. De asemenea, poți întâlni întrebări despre CV-ul tău care sunt incomode. Este important să fii onest, dar diplomatic, când răspunzi la acestea. De exemplu, este posibil să fi părăsit un loc de muncă din cauza managerului tău sau a politicilor cu care nu ai fost de acord, dar nu dorești să vorbești negativ despre un fost angajator. Ia în considerare aceste posibile întrebări și pregătește răspunsurile în avans, astfel încât să nu spui, din greșeală, ceva ce vei regreta.
4. Planifică-ți ținuta pentru interviu
Nu aștepta până în ultimul minut să te decizi cu ce te vei îmbrăca la interviu. Pregătește-ți ținuta din timp. Nu trebuie să porți haine noi sau scumpe, dar asigură-te că porți ceva curat și ordonat. Angajatorii vor observa că ai făcut eforturi pentru a fi bine îmbrăcat. Dacă este un interviu video, este la fel de important să te îmbraci bine, astfel încât să arăți prezentabil pe ecran. Toate acestea te vor ajuta să te concentrezi și să te simțiți încrezător.
5. Gândește-te la răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări puse la interviurile de angajare
Interviurile pot avea diferite stiluri; unele pot părea discuții informale, în timp ce altele sunt mai structurate. Trebuie să fii pregătit pentru ambele. Deși nu vei putea prezice fiecare întrebare care ți se va pune într-un interviu, există câteva întrebări frecvente pentru care poți planifica răspunsuri, de exemplu: poți să-mi spui despre tine, de ce vrei să lucrezi aici, de ce te-am angaja pe tine, care sunt cele mai mari atuuri ale tale, care este cea mai mare slăbiciune a ta? Nu memora complet răspunsurile, astfel încât acestea să pară naturale și nu repetate, dar trebuie să ai o idee clară despre ceea ce vei spune.
În timpul unui interviu de angajare, ascultarea este la fel de importantă ca răspunsul la întrebări. Dacă nu ești atent, nu vei putea da un răspuns bun. Este important să ascultați recrutorul, să fii atent și să îți aloci timp, dacă ai nevoie, pentru a compune un răspuns adecvat.
6. Ia-ți CV-ul cu tine la interviu
Majoritatea angajatorilor solicită copii digitale ale CV-ului, dar este posibil să nu aibă acces ușor la acesta în timpul interviului. Ia cu tine mai multe copii ale CV-ului tău și oferă-le dacă este necesar. Astfel arăți că ești pregătit și organizat.
7. Pregătește câteva întrebări pentru recrutor
Spre sfârșitul interviului, vei fi, de obicei, întrebat dacă ai întrebări proprii. Mulți angajatori apreciază candidații care pun întrebări serioase despre companie și jobul pentru care au aplicat. Pregătește câteva întrebări care să arate interesul și cunoștințele tale despre companie. Iată câteva sugestii: care ar fi responsabilitățile mele de bază, ce training se oferă, câtă interacțiune aș avea cu alte departamente sau cu clienții și furnizorii, care sunt oportunitățile de a progresa în cadrul companiei, ce perspective există pentru dezvoltarea personală și profesională, care sunt planurile companiei pentru viitor?
8. Spune mulțumesc la finalul interviului
La sfârșitul interviului, nu uita să zâmbești și să mulțumești persoanelor implicate pentru timpul acordat.
Este de preferat ca atâta vreme cât interviul este încă proaspăt în memoria ta, să îți notezi întrebările care au fost puse și modul în care ai răspuns la ele. Acest lucru te va ajuta să te pregătești și mai bine pentru interviurile viitoare.