Esențial în momentul în care îți cauți primul loc de muncă sau, de ce nu, un nou loc de muncă este Curriculum Vitae sau CV-ul. Acesta este practic un document ce însumează studiile efectuate de-a lungul anilor, abilitățile și competențele profesionale dobândite, experiența acumulată în câmpul muncii și constituie cartea de vizită a aplicantului. CV-ul reprezintă de fapt primul contact al potențialului angajat cu viitorul angajator, iar calitatea sa poate constitui un element definitoriu în departajarea de competiție, respectiv ceilalți candidați ce au aplicat la locul de muncă în cauză.

Cum alegi tipul de CV potrivit pentru tine?
Există mai multe variante de CV-uri ce pot fi folosite de către un candidat aflat în căutarea unui nou loc de muncă. Însă, alegerea tipului de CV trebuie făcută în funcție de personalitatea și experiența profesională a aplicantului.
Cele mai întâlnite tipuri de CV sunt: CV-ul cronologic, CV-ul funcțional, CV-ul combinat și CV-ul Europass. De asemenea, este de preferat să existe și o variantă redactată în limba engleză pentru aceste tipuri de CV.
De regulă, angajatorii preferă CV-ul cronologic, deoarece acesta conține întregul parcurs profesional al candidatului enumerat în ordine cronologică inversă, respectiv de la cel mai recent loc de muncă și până la primul loc de muncă. Este recomandat celor care au o experiență destul de bogată în câmpul muncii.
În ceea ce îi privește pe candidații ce nu dețin experiență de muncă, aflați la început de drum, dar chiar și pe cei ce doresc să se orienteze către un nou domeniu de activitate, este de preferat să folosească CV-ul funcțional, care evidențiază mai degrabă abilitățile și competențele dobândite în urma studiilor sau pe care le dețin într-un anumit domeniu.
Există situații când angajatorii solicită în mod expres CV-ul Europass. Acesta nu este obligatoriu, însă este de preferat, pe lângă CV-urile clasice, ca un potențial angajat să aibă pregătit și acest tip de CV.

Care sunt elementele esențiale ce trebuie să se regăsească în CV
Orice CV, indiferent de varianta aleasă, trebuie să conțină câteva elemente obligatorii:

  • date personale (nume, adresă, adresă de e-mail, număr de telefon, data nașterii);
  • obiectivul în carieră;
  • educație;
  • experiența profesională listată în ordine invers cronologică, abilități (de comunicare, digitale, organizationale etc.);
  • distincții sau cursuri finalizate cu certificare;

Sfaturi pentru un CV bine realizat

1.Informațiile cuprinse trebuie să fie clare, succinte și reale – cu cât totul este mai bine structurat și la obiect, cu atât competențele și abilitățile vor ieși mai bine în evidență. CV-ul trebuie să fie ușor de citit și să atragă atenția asupra punctelor tari ale candidatului. De asemenea, este de preferat să nu se altereze adevărul prin adăugarea unor informații false despre experiența profesională, deoarece toate aceste aspecte sunt verificate de viitorul angajator și pot reprezenta un element eliminator în procesul de angajare.

2. Ai grijă la greșelile gramaticale – un CV bine realizat nu trebuie să conțină greșeli de niciun fel, deoarece, în caz contrar, acestea vor avea un efect negativ asupra imaginii candidatului, transmițând mesajul că ar fi neserios și neatent la detali

3. CV-ul trebuie să fie scurt și la obiect – este ideal ca mărimea CV-ului să nu depășească mai mult de 2 pagini pentru a fi ușor de citit de către angajator și pentru a evidenția cât mai clar punctele forte ale candidatului.

4. CV-ul trebuie să conțină fotografia candidatului – este de preferat ca în CV, pe prima pagină, să se regăsească și o fotografie recentă a viitorului candidat. Adăugarea unei fotografii acordă o notă personală CV-ului și poate atrage atenția recrutorului, mărind astfel șansele candidatului de a fi chemat la un interviu.

5. CV-ul trebuie actualizat în permanență – orice schimbare apărută, fie că este de natură profesională, fie că este de natură personală (nume de familie sau adresă) trebuie modificată în CV.